Задържаха сириец, сочен за шеф на канала за мигранти в Бургас

Арестуваха сирийски гражданин по подозрение, че е ръководил канал за трафик на хора, свързан с инцидента с автобус с мигранти в Бургас, при който загинаха двама полицаи.

Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и полицията в Пловдив, предаде Dariknews.bg.

"След образуване на досъдебно производство, е пристъпено към така наречената реализация, при която са задържани са 12 лица, ведно с лицето, за което се смята, че е ръководител на този канал. Отделно 22 лица са намерени в близост до дома на лице, което е съпричастно. Това са 22 мигранти, двама в дома и 20 в близост, до гората. Извършени са множество претърсвания и изземвани и други процесуално-следствени действия",  съобщиха от прокуратурата.

"Съществуват доказателства, които няма да коментираме към настоящия момент, тъй като трябва да бъдат изследвани, че именно това лице от сирийски произход ръководи канала, по който за съжаление беше настъпила смъртта на двамата полицейски служители в Бургас. Това е лицето, пак казвам по първоначални доказателства, е организирало този канал", поясниха от прокуратурата.

Цената на такъв "превоз" била около 3000 евро на човек. Парите се превеждали по сметки на задържания сирийски гражданин, живеещ в Пловдив. Впоследствие той ги разпределял между всички участници в схемата, обясниха от прокуратурата.

Задържаният е на 30 години, със статут на постоянно пребиваващ у нас, живущ в град Пловдив. Акцията е проведена при съвместна работа на полицията и прокуратурата на територията на цялата страна.

"След като министърът на вътрешните работи заедно с главния прокурор дадоха възможност на полицията и прокуратурата да седнат и да работят като екип. Като че ли отминава краткия период, в който прокуратура и полиция по неясни причини, на различни нива, не контактуваха така, че да доведат до резултати, които имаме в момента", коментираха от прокуратурата в Пловдив.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови