Протест срещу премахването на Гъбката в Бургас в понеделник

Мълчалив протест пред община Бургас срещу премахването на емблематичния павилион „Гъбката“ ще проведе обслужващият персонал на заведението на 6 февруари от 10.30 ч. 

Ще започне и подписка срещу събарянето на обекта в началото на Морската градина, с който израснаха поколения бургазлии.

Разрешителното на дългогодишния наемател Рауф Сабах изтича на 28 февруари 2023 г. Във връзка с това на 2 февруари в сградата на общината е имало комисия, която да реши дали той ще остане такъв, или ще се избере нов.

Рауф Сабах е поискал тази комисия да се отложи, докато не излезе официално становище от зам.-кмета по строителство дали „Гъбката“ е преместваем или непреместваем обект.

Документи за участие в конкурса за „Гъбката“ , според  чл. 56 от ЗУТ, са се подавали в първия работен ден от 2023 г. в кметство / ЦАУ /„Зора“ от 8,30 ч. Очевидно първият по време е и първи по право. Оказва се, че г-н Сабах е подал своите документи в 8,35, след  като е чакал пред вратата на деловодството, но конкурентът му, чието име все още не се споменава, но се смята, че е новорегистрирана фирма, без никаква дейност, се оказал минути преди него.

На 4 януари Община Бургас излезе с позиция, че Гъбка в Морската градина е имало и ще има. Обектът е там от десетилетия.

Но той никога не е завеждан документално като общинска собственост. Нещо повече. Именно за да остане на мястото си, Община Бургас е дала възможност да се наема земята под Гъбката. 

При хипотезата, че бъде избран нов наемател, а старият – г-н Рауф Сабах – реши да премести сегашната Гъбка, в новия договор ще бъде заложено изискване там да бъде поставен обект с абсолютно същия вид и параметри.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови