Областният на Бургас иска 116 хил. лв. за свлачището в Сарафово

Областният управител на Бурргас Мария Нейкова е отправила искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за финансиране на укрепването на крайбрежната алея в кв. "Сарафово" в областния град, засегната от ерозионни и абразивни процеси заради проливни дъждове през миналата година в района на крайбрежната алея.

Алеята се използва като пешеходна и велосипедна връзка между Бургаските солници и кв. "Сарафово". По нея са установени пукнатини и пропадания, съобщиха от областната администрация.

Със заповед на Мария Нейкова е била назначена междуведомствена комисия, която е направила оглед на проблемния участък. Екстертите са констатирали, че скална маса се е свлякла върху територията на плажа "Сарафово - юг" и има реална опасност от пропадане на пътя, което би довело до инциденти с преминаващи граждани. Община Бургас е поставила сигнализация в рисковата зона, но преминаването през опасните участъци продължава.

"След направените констатации на комисията се установи необходимостта от извършване на спешни мероприятия по заскаляване и укрепване на алеята, за да се запази от морската вода и отводняването на съседната територия", обяснява Нейкова. "Областна администрация-Бургас направи проучване и разполага с оферта за изработване на инвестиционен проект, който ще бъде възложен от областния управител, след осигуряване на необходимите финансови средства", допълва тя.

От Междуведомствената комисия към Министерския съвет са поискани 116 760 лв. за проучване и изготвяне на проект за възстановяване на пешеходната и велосипедна връзка между Бургаските солници и кв. "Сарафово". При необходимост ще бъдат поискани още пари за проектиране на дейности, необходимостта от които може да бъде установена в процеса на проучването и проектирането, както и средства за изпълнението на проекта по възстановяването на алеята.

От областната администрация администрация в Бургас информират също, че с решение на Министерския съвет са одобрени общо над 23 милиона лева с ДДС за "Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ "Ясна поляна" и за "Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир "Ясна поляна". 

Идейният проект, изготвен от "ВиК" - Бургас, е бил 15 за млн. лв. без ДДС. Работният проект на ВиК обаче е за 18 737 664,11 лв. без ДДС, като то включва само "Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ "Ясна поляна". В крайната финансова обосновка е добавен нов обект "СМР за временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир "Ясна поляна" на стойност 591 128,65 лв. без ДДС. Крайната цена на двата обекта възлиза общо на 19 626 857,72 лв. без ДДС, или Цена с ДДС - 23 552 229,26 лв. с ДДС. В посочените суми са включени и разходите за задължителните надзори - авторски, строителен и инвеститорски контрол, които са процент от сумата на всеки от двата обекта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови