И днес бомба: Евакуират училище в Бургас

Терорът със заплашителните имейли по бургаските училища продължава. Тази сутрин е получено писмо и на електронната поща на основно училище „Ал. Георгиев Коджакафалията“. В момента тече евакуацията на децата.

Примомняме, че до вчера вечерта общо 102 училища бяха получили заплаха за заложена бомба тази седмица. Имейли са изпращани до учебни заведения в София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен. Голяма част от тях са били евакуирани. Получаването на имейли започна ден по-рано, а редица учебни заведения бяха евакуирани. Досега взривно устройство не е открито.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е образувано дело за тероризъм. Разследването се води от следователи.

Основната версия на МВР за бомбените заплахи е хибридна атака, свързана с Русия. Това заяви във вторник вътрешният министър Иван Демерджиев.

Водеща версия

Заплахите идват от имейли, регистрирани в "Гугъл". Затова е подаден сигнал до американските служби, които трябва да установят източника им.

"Тъй като "Гугъл" е тяхна отговорност, те трябва да установят от къде идват тези имейли. Ние няма как да го установим в България", коментира министърът.

По думите му всички европейски страни са подложени на подобни атаки. Източниците са едни и същи, подходът също – получават се заплахи срещу критична инфраструктура, за да се всее паника. 

"Водещата теория, общо взето е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин", каза Демерджиев.

По думите му е спекулация да се твърди, че имейлите са пратени от ученик в България. В такива случаи извършителят обикновено се установява в рамките на 24 часа, каза министърът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови