Президентът Радев откри Арена Бургас

Изграждането на съвременна спортна инфраструктура е от ключово значение за развитието ни като нация, не само за постигането на високо спортно майсторство, но най-вече за насърчаването на масовия спорт, за подобряване на здравето и за духовното и физическо развитие на младите хора в България.

Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото откриване на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас".

В събитието участваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областният управител на Бургас Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов.

Спортното съоръжение бе открито със срещата от полуфиналите на Националната баскетболна лига между отборите на "Черноморец" Бургас и "Рилски спортист" Самоков, чието начало бе проследено от президентa.

Държавният глава открои приноса на няколко правителства, довели до изграждането на дългоочакваната спортна зала в Бургас, включително и на министъра на младежта и спорта Весела Лечева и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Президентът поздрави ръководството на община Бургас за високите амбиции за развитието на града и успешната съвместна работа с всички институции.

Президентът отбеляза също така, че ефектът от новото съоръжение за Бургас и региона тепърва ще се усеща. По думите му това ще се отрази не само върху спорта, но и върху туризма, популяризирането на региона, икономическото развитие и инвестициите.

"Това е огромен успех за бъдещето на Бургас", каза още държавният глава.

През 2014 година община Бургас започна изграждането на многофункционална спортна зала "Арена Бургас". Общината беше осигурила началното му финансиране, след което неговото реализиране беше спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

Две години по-късно правителството реши определените 35 млн. лв. за ремонт на Зимния дворец на спорта в София да бъдат използвани за многофункционалната спортна зала.

Строежът на "Арена Бургас" започна с първа копка на 14 декември 2014 г. Планираната стойност беше 38,4 млн. лв., а срокът за изпълнение до края на 2018 г.

Междувременно проектът глътна 63,8 млн. лв.

В началото на 2022 г., когато ресорен министър беше Радостин Василев (ИТН), беше направен опит за допълнително финансиране с още 15 млн. лв. за "довършителни работи", но това перо беше блокирано, припомня в. "Сега".

Сметката показва, че крайната цена е с 25,4 млн. лв. над прогнозната, а срокът за изпълнение закръгли 100 месеца при планирани 48.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови