Синдикалист: Държавата е на входа и изхода на рафинерията в Бургас

Дерогацията не е на два етапа, а на един. Ако от 1-ви януари отпаднат квотите за износ, това означава, че тогава настъпва отпадането на дерогацията.

Това каза пред БНР Павлин Ваковски, президентът на Синдиката на българските нефтохимици "Лукойл", като изтъкна категорично, че рафинерията не се продава:

"Лукойл" в момента не продава рафинерията! Това е позицията на ръководството".

Синдикалният лидер в "Лукойл-Нефтохим" подчерта, че основната цел на структурата е запазване на работните места на работещите в рафинерията, което по думите му означава, че тя не трябва да спира:

"Това са над 5000 човека, които помагат и на икономиката не само на Бургас, но и на България. Важният въпрос е рафинерията да работи".

По думите на Павлин Ваковски вторичните продукти, които се получават при преработката на петрол, нямат реализация на българския пазар:

"Квотите за износ са, за да има нормална и безопасна работа на рафинерията. Затова беше дадена дерогацията".

Той подчерта, че не е лесно да се намерят "подобни характеристики на нефтовете, за да има безопасна работа на инсталациите":

"Рафинерията вече работи 80:20 процента руски към неруски петрол. През януари 2024-та трябва да преминем към 75:25 и така плавно да се върви, както е дадено по закон".

Ваковски беше категоричен, че "на входа и на изхода на рафинерията в Бургас е държавата" и уточни, че държавните институции НАП и агенция "Митници" имат всички данни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови