Стотици бургазлии на опашка за безплатни фиданки /снимки/

Бургазлии полудяха по безплатни дръвчета, които днес бяха раздавани в центъра на града до Часовника.

Опашката от желаещи се изви нагоре по ул. Богориди, като стотици търпеливо чакаха реда си. 

Щастливците, получили фиданките си, гордо дефилираха по главната улица и центъра с торбички с по десетина шибалки. На всеки беше дадена инструкция за засаждането и отглеждането им, но не се знае колко от тях ще ги спазят и изобщо има ли къде да ги засадят. Защото това не може да стане в обществени площи самоволно.

Гората.бг достави 20 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Бургас и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

Това са плодни - кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), смокини, махалебки (дива череша), орехи, както и декоративни - медоносни липи, червен дъб, явор, люляци, медоносна акация и др.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите, смокините и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Ето какво съобщиха от Гората.бг:

С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:

1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.

3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.

4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвчетата директно в нашата група: Гората.бг - група.

6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.

8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Този сезон засаждаме още 1 милион дървета, за 5 месеца!

А и ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.7 милиона.

Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! И ще направим Бургас и областта по-зелени, красиви и чисти.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови