Без разрешение е извършено строителство в държавен имот в Росенец

"Стрейтлайн" ЕАД иска да бъде вписан като съсобственик в държавен терен в лесопарк "Росенец". Това съобщават от Областната администрация в Бургас.

Става въпрос за терен с идентификатор 07079.831.167 и площ малко над 35 дка по КК. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имота с идентификатори 07079.831.113 и 07079.831.114, с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м.

Областният управител на Бургас Пламен Янев обжалва искането, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. От КАИС стява ясно, че действащата кадастрална карта не отразява коректно границата на морския бряг.

В държавния имот е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения - триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Стената е с височина около 6,50 м и гранични с морския бряг. Функцията ѝ е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имота, които са собственост на "Хермес Солар" ООД.

Отбелязва се обаче, че при изграждането на подпорната стена тя не е позиционирана правилно и е изпълнена в съседния държавен имот. При проверка не е установено да има регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг, което да налага изпълнението на укрепителната стена.

Припомняме, на 8 януари 2021 г. Бургаският административен съд отхвърли жалбата на дружеството "Стрейтлайн" на известния като "архитекта на Доган" Калин Тихолов, оставяйки в сила решението на долната инстанция. С него се постановява отказ да се спре предварителното изпълнение на заповед за изменение на кадастралната карта и регистри.

Съгласно заповедта, издадена на 5 ноември 2020 г., ивицата на Росенец следва да бъде обозначена като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена".

След акцията на съпредседателя на ДБ Христо Иванов на плажа "Росенец" през 2021 г. започнаха редица процедури по имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През август същата година прокуратурата обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови