Проект: С влак от центъра на Бургас до летището за 14 минути

От 2028 год. ще можем да стигаме от центъра на Бургас до летището само за 14 минути. Високоскоростна жп линия трябва да осигури алтернатива на градския транспорт и удобство не само за летовниците, но и за жителите на Бургас. По-рано днес лично изпълнителният директор на НКЖИ инж. Мария Генова представи проекта за железницата от ново поколение.

До края на тази година трябва да приключи проектирането, а през 2025 год. да започне и строителството по мащабния проект. В Бургас ще се използва съществуващата жп линия, която някога е стигала до Поморие. Предвижда се изграждането на отклонение, което да стигне до летището, а на един по-късен етап релсите ще стигат и до курортен комплекс Слънчев бряг. Идеята на градската железница не е само бързата връзка с летището. В града ще има поне две спирки, а в района на Солниците и на кръговото пред летище Бургас ще се изградят две гари.

Община Бургас ще съобрази ремонта, който в момента тече на ул. „Одрин“ и ще изгради железопътен надлез там. Улицата и градския трафик ще бъдат под него. На бул. „Димитър Димов“ пък ще има пътен надлез. Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част. 

Предвижда се и изграждането на шумоизолационни стени в някои точки на града. Община Бургас ще представи своите изисквания пред проектантите, обясни кметът Димитър Николов и уточни, че това, на което ще държи са безопасността и обезшумяването на релсите.

„Всичките ни усилия са насочени към приключване на тази първоначална фаза на проекта, изготвяне на технически проект, ПУП-ове, за да можем да направим една процедура, с която да изберем изпълнител, който да осъществи връзката с Летища Бургас и да търсим възможности за осъществяване на последващите етапи от развитие на връзката със Слънчев бряг. Благодаря на всички колеги, които работиха усилено, за да можем сега да видим окончателно техническите решения! До края на тази година техническият проект трябва да бъде завършен окончателно“, коментира инж. Мария Генова.

По първоначални прогнози изграждането на цялата инфраструктура ще струва над 103 млн. лева. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови