Ята закъснели щъркели кръжат над Бургас /снимка, видео/

Ята закъснели щъркели кръжат днес над Бургас, видя meduzata.com.

Около 11 ч прелетните птици бяха над морето на Северния плаж за радост на разхождащите се в Морската градина и препичащите се на пясъчната ивица.

Първите щъркели прелетяха над Бургас още на 28 февруари тази година. От тогава до днес преминаха още няколко пасажа.

Бургас е разположен на прелетния път на птиците Виа Понтика. От тук щъркелите се разпределят на три лъча – на север, юг и изток, където отиват в старите си гнезда, за да измътят новото поколение.

Да преброим щъркелите

Първото преброяване на белия щъркел е проведено през 1934 г. Така стартира една от най-старите схеми за мониторинг на птиците в света, организирана от BirdLife International – мрежа от над 110 природозащитни организации в цял свят. Представител за България в е БДЗП.

България се включва в преброяването на белия щъркел през 70-те години на миналия век. Тази година то ще се проведе през юни и юли. Ще броим възрастните бели щъркели и техните малки. 

По време на предното преброяване преди 10 години са установени 5825 двойки с малки, каза експертът. И изрази надежда, че тази година ще бъдат открити повече гнезда със семейства в тях. 

БДЗП има и кампания за закупуване на предаватели за проучване на миграцията на белия щъркел, както и за закупуване на пасища в Югоизточна България. За любителите на белия шъркел има и излъчване в реално време от камерите, поставени в няколко гнезда в България.

Текст, снимка и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови