Следващата голяма енергийна общност ще е в Бургас

Енергийните общности, за които доскоро в България се говореше предимно само по медиите, вече започват да се случват. 

Засега предимно по инициатива на общините. Втори град в страната се заема със задачата да събере жители, които обединяват ресурси, финанси и познания, за да изградят заедно източник на енергия.

След успешния пример от Габрово, където беше създадена първата голяма енергийна общност, Бургас е втората община, в която ще бъде изградена соларна централа по подобен модел.

Тя ще задоволява нуждите от електроенергия на плувен басейн в бургаския квартал "Славейков" и ще е с 420 KW инсталирана мощност. 

Това бе съобщено от Станислав Андреев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", който реализира проекта заедно с местната власт, по време на събитие "Енергийно гражданство в България", организирано от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). 

„По-голяма част от енергията вече ще се използва само на място, което подобрява финансовия модел, защото се пети от такси за достъп и пренос", обясни Андреев пред Economic.bg. 

Предвижда се в началото на юни да бъде обявена цялата процедура по набиране на участници, като най-вероятно ще се запази моделът, при който гражданите ще могат да участват финансово с минимална сума от 500 лв. В Габрово максималната сума е 5000 лв., но за Бургас може да бъде повишена. 

Очакванията са във втората енергийна общност да се включат над 200 човека, като според експертие всичко зависи от това как ще се проведе информационната кампания.

Инвестицията в подобна енергийна общност може да се разглежда и като алтернатива на банковите депозити. 

„Всички финансови анализи, които правим, са да предложим по-добра доходност от това хората да си държат парите в банките. Очаква се за 10 години 30% доходност, в момента не намираме банков продукт, който да предлага такава доходност", обясни Андреев. 

Според него средствата за новата соларна централа, собственост на енергийната общност, ще се съберат до три месеца, след което следва изпълнението на проекта, а приблизително до края на година той може да заработи. 

Андреев допълни, че и други градове в страната са се интересували от подобни проекти, но след Габрово и Бургас моделът ще бъде изчистен напълно, което ще доведе до създаването на още енергийни общности по този образец.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови