Как да опазим старите сгради в центъра на Бургас

В центъра на Бургас коло една трета от старите сгради – паметници на културата са отпаднали, иначе са разрушени. На тяхно място са построени нови жилищни сгради, които нямат отношение към характера на тази среда.

Това коментира председателят на Камарата на архитектите в България /КАБ/ арх. Владимир Милков.

Той участва кръгла маса на тема „Опазване на културното наследство в историческия център на Бургас – проблеми и възможни решения“. Срещата бе проведена снощи в Морско казино в Бургас.

Тази дискусия събра архитекти, експерти по културно наследство, представители на местната власт и граждани. Те обсъдиха актуалните проблеми и възможните подходи за съхраняване на историческите сгради и културното наследство в центъра на Бургас.

Участниците имаха възможността да представят своите идеи и проекти, да обменят опит и да търсят решения, които биха могли да помогнат за запазването на уникалния облик на града. Основният фокус беше върху идентифицирането на конкретни проблеми и предлагането на практически решения, които да бъдат реализирани в близко бъдеще.

Арх. Милков смята, че най-важното нещо е да се изработи план за управление на Старата градска част, да се промени общият устройствен план, да се променят в благоприятна посока специфичните правила и норми, и да се изработят режими.

Експертът обясни, че в момента държавата се е оттеглила тотално от всякакви ангажименти и е прехвърлила опазването на старите сгради или на общините, или на частните собственици. Според него Община Бургас прави много, но там, където сградите са нейна собственост или където има държавна собственост, като за тази цел се използват предимно европейски фондове.

Преди кръглата маса бе представен втори том на книгата „Метаморфози“. Той е посветен на България от втората половина на миналия век и предлага уникален поглед върху историческото и културното развитие на страната през този период. 

Авторите на книгата споделят своите виждания и процеса на създаване на този значим труд, който обединява исторически факти, архитектурни анализи и културни изследвания.

Каузата на това архитектурно издание събира за втори път специалисти в областта на опазване на недвижимото културно наследство на България. Целта на авторите е селектиране, документиране и популяризиране на ключови обекти от близкото минало, чрез което да бъде насочен фокусът към тяхното познаване и опазване.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови