Възкръсва Хатевата къща в Бургас

Знаков за градската архитектура на Бургас обект буквално възкръсва. 

Към финал върви реставрацията на Хатевата къща. Тя се рушеше малко по малко в продължение на поне две десетилетия. 

Заради съдебни спорове относно собствеността и пълна безстопанственост, няколко пъти се налагаше да я обезопасява Общината. В крайна сметка и тя ще остане на своето място, възвърнала блясъка си, за да й се радват и следващите поколения.

През дългия период по прехвърляне на собствеността от собственици към имотната мафия и обратно, сградата потъна в разруха. Беше обитавана от клошари, които запалиха пожар в нея през 2015 г. Тогава изгоря и кубето на куличката на къщата.

В момента имотът е на частно лице и ще се използва за чисто жилищни нужди. 

Хатевата къща е проектирана от Рикардо Тоскани и е на път да възвърне предишния си облик.

Сградата е имала витражи и е много вероятно те да са затваряли пространството около колоните на пардния вход. 

Хатевата къща от Царска България е една от сградите, които внасят европейското влияние в Бургас. След освобождението много от по-заможните бургазлии са избрали да строят домовете си именно в този стил. 

„През последните няколко години старите рушащи се и опасни сгради в Бургас станаха по-малко. Благодаря на всички инициативни собственици, които се погрижиха за това. 

Община Бургас ще продължи да помага с трудните административни процедури, както досега. Така че нека и други собственици се активизират, за да направим Бургас още по-красив, интересен, безопасен и посещаван!“, коментира кметът Димитър Николов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови