С коктейл откриха арт фасадата на блок 16 /снимки/

С шампанско и музика бе „прерязана лентата“ на една фасада – произведение на графити изкуството в Бургас.

Коктейлът на открито пред блок 16 на жк Възраждане, събра автора и инициаторите на стрийт арта в морския град с живеещите в околните пространства.

Фасадата на панелния блок е преобразена с изкуството на Иван Янков – Esteo. 

Там на мястото на старите нецензурни надписи вече греят образите на дете и куче, под което има надпис „Хората могат да те излъжат, животните – никога“.

Инициативата е дело на Сдружение в обществена полза „Посока Бургас“, с председател арх. Емил Бурулянов и се осъществи по идея на главния юрист на сдружението Ивайло Найденов. „Посока Бургас“ е гражданска платформа за общественозначими каузи, идеи и важни проекти за Бургас.

„Идеята е международна. Всички хора по света, които се занимават със стрийт арт изкуство искат да вложат това в града, в който живеят, да се разкрасят градските площи, надраскани и порутени сгради да се направят по-красиво място. Искахме да пренесем тази идея в България. Много отдавна говорих с арх. Бурулянов да направим това в Бургас, в началото той беше малко скептичен“, сподели творецът Esteo.

Инициативата за рисуване на стени и градски пространства „Изкуство за изкуството“ е естествено продължение на благотворителната изложба „Еклектика“, проведена през август 2023 г. Тя обедини над 20 артиста, които дариха картините си, за да се съберат средства за облагородяване на градската среда на Бургас. 

Събраните от продажбата на творбите средства се използват за изрисуване на фасади и обществени пространства от професионални графити артисти.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови