Хората с увреждания в Камено – с нов дом

Община Камено стартира проект "Достойни граждани на община Камено" по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси,

който цели качествена социална интеграция на възрастни хора и хора с увреждания при зачитане на индивидуалните им потребности и желания за постигане на независим и пълноценен живот. 

Планирано е създаване и устойчиво развитие на Център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда, който ще предоставя социална, здравна и психологическа подкрепа на 24 възрастни и 36 души с увреждания /в т.ч. 6 деца/. 

Ще бъде нает и обучен персонал в рамките на проекта. Ще има 18 лични асистенти, 6 домашни помощници, социален работник, медицински работник, рехабилитатор, шофьор. На екипа ще бъде осигурена месечна супервизия и психологическо консултиране.

Общата стойност на проекта е  499 940 лв., съобщи ръководителят му Марияна Стефанова. В рамките му ще бъде ремонтирана сграда, която ще стане център за хората с увреждания. Ще се достави оборудване и офис техника. Ще бъде закупено специализирано транспортно средство – микробус за хората с увреждания. 

Ще се предоставят почасови здравни и социални услуги в домашна среда в зависимост от индивидуалните потребности и желания. 

Основната цел на проекта  е подобряване на достъпа до основни социални и здравни услуги на жителите на община Камено и постигане на независимост и социална интеграция на възрастните и хората с увреждания.

„Проектът е от предишното ръководство на общината, прекрасен е, но ще срещнем доста трудности в реализацията му“, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски. Финансирането му не е било разчетено добре, допълни той. За ремонта на сградата са предвидени 40 хил.лв., които няма да стигнат. Също 40 хиляди лева били заложени за специализирания микробус, а тъй като ще бъде закупен нов, на такава цена не може да се намери. По предварителни прогнози общината ще трябва да се бръкне с около 100 хил.лв. от бюджета си за да се осъществи този проект.

„Хората са болни, самотно живеещи, буквално няма кой да ги заведе в Бургас на ТЕЛК, на лекар. Затова превозното средство ще се ползва за това, да ги заведе. Като има някакво събитие в общината, както сега на 3 март, това транспортно средство ще се ползва да бъдат изкарани от домовете им, да не бъдат изолирани.

По проекта е разписано да бъде наето медицинско лице – медсестра или фелдшер. Ние направихме всичко възможно с кмета, да наемем фелдшер, защото той е половин лекар“, разказа Марияна Стефанова.

Проектът ще се осъществи в рамките на 24 месеца – от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2017 г. Реално услугите ще бъдат предоставени от 1 март т.г.

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови