С 2 млн. евро съживяват община Камено и бургаските села

Община Камено, град Българово и бургаските села ще развиват икономиката на региона по европейска програма за 2 млн. евро.

В „Стратегия за водено от общностите местно развитие“ участват 2 града и 22 села с общо население около 16 000 души. 

Стратегическата цел е подобряване качеството на живот чрез повишаване на конкуретноспособността на местната икономика и развитие на човешкия потенциал.

„Имаме готови технически разработки. Ще влязат около 2 млн. евро, които са добре дошли. Ние сме длъжни да участваме и да направим всичко възможно, за да бъдем одобрени“, заяви кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Доцент Харалан Александров от НБУ, който е консултант по програмата коментира:

Програмата е направена така, че да отговори максимално на въжможностите за развитие на тази територия.

Лично за мен като човек, който се занимава със социалните процеси, това е уникален шанс за общността да се опознае, да се свърже помежду си и да участва активно в собственото си развитие. Този проект е „отдолу нагоре“.

Хората в продължение на няколко месеца, с наша подкрепа и подкрепа на общината, породиха цяла концепция как трябва да изглеждат техните населени места, в каква посока трябва да се развива.

С един такъв проект с финансиране от 2 милиона евро не може да се променят драматично нещата, не може да се обърнат демографските процеси, но е много сериозно усилие за напомпване на ресурс в периферията на страната.

Такива проекти са много важни, за да се избегне обезлюдяването на малките и бедни райони.

Сред приоритетите на програмата са: развитие на предрпиемачеството, разкриване на нови работни места и повишаване на доходите; съхраняване на културното наследство и подобряване на социалната и околната среда; създаване на условия за повишаване на местната активност във връзка с развитие на територията на местната инициативна група.

Програмата ще подкрепя, както земеделските дейности, така и неземеделските. Във финансовите параметри на проекта са заложени и развитието и подобряване на инфраструктурата, опазване на околната среда, инвестиции и технологии в лесовъдството и дървопреработката, финансиране за културни и спортни проекти.

Справянето с безработицата, както сред младите, така и сред възрастните също е част от плана. Ще се даде възможност и на хора с ниско образование, и на хора с увреждания да участват по едни от многото проекти, които програмата предоставя.

За проекта:

Стратегия за ВОМР ще бъде прилагана върху територия с обща площ от 660,456 кв.км., включваща всички населени места от община Камено (354,95 кв.км.) и от община Бургас, без град Бургас (305,506 кв.км.). Строителните граници на град Бургас са извън от обхвата на действие на СВОМР на МИГ „Камено – Бургас“. 

Населението на територията към 31.12.2014 год. по данни на НСИ е 16706 души (за община Камено – 10133, за община Бургас (без гр. Бургас) – 6 573). 

Административно – териториалната структура: Територията на МИГ е съставена  от 24 населени места, от които 22 села и 2 града.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови