В Камено: Жена е продала 7 свои деца

Психолози и социални работници влязоха в община Камено, в опит да противодействат на трафика на бременни жени с цел продажба на бебета.

По неофициални данни едно семейство, продало бебето си, получава между 2-3 хиляди евро. За дилърите печалбата е в пъти по-голяма.

В Камено трудно можеш да откриеш семейство, което да признае, че е подало детето си за пари. Повечето жители на градчето отричат да познават такива майки, обясняват, че модата била минала. 

По неофициално информация сумата, която семейството получава при продажба на детето си варира между 3 и 5 хиляди евро. Най-драстичният случай в Камено е жена, която е продала 7 свои деца. Към момента няма официални данни колко новородени от община Камено са били изтъргувани в чужбина.

Днес се проведе кръгла маса на тема „Противодействие на трафика на бременни жени с цел продажба на бебетата в гр. Камено”.

Форумът се организира в рамките на проект „Деца и младежи срещу трафика на бебета и деца в община Камено”, реализиран от сдружение „Равновесие”, Бургас в партньорство със сдружение „Верния настойник” и община Камено. 

Втора година сред децата и младежите от община Камено се осъществява целенасочена дейност за създаване на негативни нагласи към продажбата на бебета - явление, с което ромската общност е печално известна.

Проведоха се обучения, специално насочени към различните възрастови групи – от децата в детската градина до младежите в училище, които да информират, променят убежденията и да създават активна позиция против трафика на бебета в ромските семейства. 

По проекта се създаде и Стратегия за противодействие на трафика на бебета 2016-2021 г., която да превърне превенцията и координираната работа между институциите за противодействие на престъплението и защитата на жертвите в общинска политика.

Текст и снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови