Жельо Вардунски: Очакваме да бъдат открити интересни артефакти в крепостта Русокастро 

Обектът става дестинация на историческия туризъм, ще бъде включена в маршрутите

С кмета на община Камено разговаря Ирина Генова

***

- Г-н Вардунски, докъде са стигнали разкопките на крепостта Русокастро? Как виждате обекта като туристическа дестинация? Кога може да бъде посетен от първите туристи?

- Мисля, че до края на тази година ще сме готови. Археологичните разкопки край крепостта Русокастро са към своя край и тя ще може да бъде посещавана от туристи. 

Наскоро бе проведен конкурс, има спечелила фирма, която да реставрира крепостта.

Фирмата ще се занимае само с първия етап на цялостните действия – т.е. ще реставрира това, което бе открито миналата година. Още другата година се надявам да започне и вторият етап, за който също ще се проведе търг. 

Крепостта наистина е много интересна. Вчера бях там.

Дворецът на царя, който е вътре в самата старинна конструкция, е уникално място. Там беше открита иконката от слонова кост, златната монета, със сигурност ще бъдат открити още артефактки. До другото лято съм уверен, че ще има какво да покажем на туристите.

Дотогава крепостта вече ще е частично консервирана и ще може да се работи и за останалата част.

- Как стои въпросът с инфраструктурата – пътя да крепостта, паркинга?

- Една част от пътя - от републиканското шосе до средата и паркингът в долната част са направени. Има път, по който може да се продължи пеш до крепостта. Предвиждаме с дарения и със средства от Община Камено пътят да бъде доизграден. Това ще бъде чакълиран път, добре утъпкан. Той ще продължи до самата порта на крепостта и там ще направим още един паркинг.

- Кога ще започне кампанията по популяризирането на тази дестинация?

- Съвсем скоро ще започнем активна кампания за популяризирането на крепостта. Ще проведем разговор с Министерството на туризма, за да включим тази забележителност и в някои от туристическите борси, които се провеждат в страната за популяризиране на курортите ни. 

Ще се борим крепостта да се включи и в популярните туристически маршрути – например този към „Деултум”. 

Може да се получи нещо наистина много добре, по пример на сериозно развити туристически дестинации като Турция. Щом те могат, защо да не го направим и ние?

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови