В Камено разбраха защо Тервел е кошмарът на халифата /снимки/

Книгата си «Кан Тервел – кошмарът на халифата» представи в Камено писателят – юрист и историк Емил Димитров.

Залата, където обикновено се провеждат заседанията на Общинския съвет се оказа тясна за хората, които искаха да научат повече за славния канасюбиги /велик кан/.

На представянето на книгата присъства и кметът на община Камено Жельо Вардунски.

С това събитие започнаха тържествата по повод на 1300 години от 1300 години от победата на кан Тервел над арабите.

В жизненоважна битка през 718 година след Христа, българската кавалерия побеждава над 200 000 хилядна арабска армия и спасява Европа от заплахата.

От тогава много хроники наричат Тервел – „спасителят на Европа“.

„Кан Тервел е стратег, който превръща българската войска в първокласна военна машина. Организира изтощителна едногодишна обсада на арабите с тактика на унищожителни сражиния, така че излямът 600 години да не погледне към тази врата на Европа“, заяви при представянето на автора инициаторът на честванията, бизнесменът от Камено Теньо Тенев.

„Започнах работа по книгата през 2008-2009 г. Забелязах, че в учебниците по история има не повече от 4-5 реда. Исках да се напише нещо, което да покаже величието на Тервел, значението на Тервел за Европа. Той няма не само загубена война, но и загубена битка. Вкарал е конницата си в Константинопол, можел е да го превземе.“, разказа авторът Емил Димитров.

Арабите са разполагали с армия от 150 хил. души – пешаци и конници, около 20 хил. елитни войници, 5 хиляди на камили и „безчислено количество мъже и жени в обоза“, обясни писагелят.

Според неговите изчисления арабската войска сломена от Тервел е била 20-230 хил. души.

Тържествата по повод на 1300 години от 1300 години от победата на кан Тервел над арабите ще продължат с богата на събития програна на 9 юни.

Ето и повече информация:

На 15 август 718 година канасюбиги Тервел напада обсадилите Цариград арабски войски. С първия си сблъсък той печели толкова впечатляващо, че арабите се скриват в стана си и седят под обсадата на българите почти дванадесет месеци. 

Заплашени от гладна смърт и изнемощели, след година арабите водени от Маслама, излизат в открито сражение. По-голямата част от тях загиват – успяват да се спасят едва само 5 кораба. С това кампанията им за нахлуване в Европа откъм Балканите приключва завинаги. 

20 години по-късно опитват с три пъти по-малка армия да нахлуят през Южна Франция, отново са спрени от Карл Мартен, с това се отказват от походите си към Европа. 

Кан Тервел е обявен за спасител на Старият континент и християнството, а по-късно е обявен за светец.

Текст и снимки: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови