В Трояново възродиха Кукеровден /снимки, видео/

Традициите в каменското село Трояново днес съживиха Кукеровден.

Инициативата е на 25-годишния Станко Тодоров, който с помощта на бизнеса и приятелите си, успяха да съберат група от 18 кукери, за да отбележат празника.

Традиционните маски, облекла и аксесоари са направили сами. От сутринта момчетата обикалят всяко домакинство, влизат във всяка къща, за да прогонят злите духове и да донесат здраве и благоденствие у дома.

Атракцията с пълна сила оживя в центъра на селото. Разиграха се характерните сцени, включващи персонажите на „доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“.

Кукеровден е един от най-тачените и стари ритуали в празничния календар на България. Преди време в село Трояново е имало местна маскарадна група, но традицията се загубва през годините. 

Новият отбор кукери обаче са сигурни, че всяка следващата година на 17 февруари ще се празнува и ще бъдат на площада, за да прогонят злите духове.

Събраните средства от днешния ритуал ще бъдат дарени на местното читалище за закупуването на нови облекла и маски, които да се ползват за празника. 

Текст, снимки, видео: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови