Откриха тържествено паметниците на Левски и Ботев в Камено

По случай 111-та годишнина от обявяването на независима България, в Камено днес бяха открити тържествено бюст-паметници на двамата велики  българи – Христо Ботев и Васил Левски.

В града имат още един повод за празник. Благодарение на многото дарители вече е изградена нова камбанария на църковния храм „Св. Георги Победоносец“.

Идеята за изграждането на паметниците е на кмета на общината Жельо Вардунски, подкрепена от предприемача и меценат Руси Куртлаков, основен мотор в реализацията. Те са направени с даренията на много фирми и частни лица.

На тържествената церемония по откриването днес присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Севдалина Турманова, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева, Иван Вълков, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев, комисар Неделчо Рачев от ОДМВР-Бургас, Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител за Югоизточен район, общинският съветник от Бургас от СДС Тошко Иванов и други представители на политически формации и обществени организации.

Пред сградата на Общината, където се намира и паметника на Левски, се състоя празничен концерт с участието на съставите от Читалище Просвета 1927, ТА Здравец, ФК Кайлии, клуб по спортни танци „Бургас 75“. Талантливата 13-годишна Аглая Тодорова трогна публиката с изпълнението си на „Хубава си, моя горо“ и „Облаче ли бяло“, а очарователната Жаклина Димитрова с „Вървят ли двама“. Певицата Преслава Минасян изпълни друга вълнуваща сърцата песен - „Ако си дал“. Водещ беше журналистът Веселин Пренеров.

Разтърсващо Дунавско хоро в изпълнение на съставите от местното читалище изкара на площада танцьори от всички възрасти и беше кулминацията на празничната програма.

Паметникът на Васил Левски бе открит тържествено по ритуал от военните моряци към Флотилия морски и спомагателни кораби към ВМС с началник щаб капитан първи ранг Велико Великов.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови