Още една безценна находка при разкопките на крепостта Русокастро

През 2020 г. при проучванията на цитаделата на средновековния град Русокастро е открита изключително ценна находка.

При намирането си тя е била в много лошо състояние, което не е позволило на археолозите да дадат категорично мнение за това каква точно функция е изпълнявала. Било ясно само, че това е ценен предмет от медна сплав, с украса от клетъчен емайл, който трябва дълго и упорито да се чисти и консервира.

С тази нелека задача се заема Силвия Борисова – реставратор на метал в Регионалния исторически музей – гр. Бургас. След близо половин годишна упорита работа тя успява да почисти предмета и същевременно да го консервира по възможно най-подходящия начин.

Постепенно, в процеса на работа, става ясно че това е част от коланна тока от бронз. Тя е дълга 35 мм. и широка 34 мм. Плочката на токата е била украсена с цветни кубчета стъкло в синьо и зелено, монтирани в специално изградени касети. Три от тези стъклени кубчета са запазени по местата им. В центъра на плочката, във височина, е направена голяма елипсовидна касета, в която е вложена разкошна гема, изработена вероятно от карнеол. Гемата е с миниатюрни размери – дълга е 8 мм. и широка 5 мм.

Върху гемата изключително майсторски е резбовано изображение на птица, кацнала върху маслинова клонка. Птицата е с голяма глава, къса човка и изящно изобразени крила, пера и крака. Може би това е изображение на гълъб.

Подобни находки са изключително редки. Гемата е раннохристиянска, от към втората половина на Vв., от когато се датира и самата плочка от коланна тока. Такава находка не е позната от Южното Черноморие до този момент. 

В средновековният град досега са открити многобройни находки от злато, сребро, ахат, бронз.  Оттук произхожда и единствената икона от слонова кост в света, открита при редовни археологически разкопки. Находката от 2020 г. за пореден път показва, че в ранновизантийския и средновековен град е живеело богато и многобройно градско население, което е можело да си позволи елитни стоки на лукса.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови