Паметникът на цар Иван Александър ще бъде открит на 1 септември

На 1 септември 2024 г., от 12:00 часа, ще се състои тържественото откриване на паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро.

Триметровият монумент на великия български владетел е дело на скулптурите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев и вече е поставен до историческата крепост.

Той е символ на важната роля на цар Иван Александър в българската история и подчертава значението на крепостта Русокастро за голямата победа над византийските войски през 1332 г., предвождани от император Андроник III Палеолог.

Изграждането на паметника е осъществено от инициативен комитет с членове: Жельо Вардунски – кмет на Община Камено, проф. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов – директор на Регионален исторически музей - Бургас.

Финансирането, осигурено за по-малко от седмица, е благодарение на даренията на Янчо Проданов – земеделски производител от село Полски извор, община Камено и Руси Куртлаков. На церемонията ще присъстват представители на местната и регионалната власт, историци и общественици. 

Община Камено благодари на всички, които подкрепиха тази родолюбива кауза!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови