Откриха паметника на цар Иван Александър на крепостта Русокастро

Първият скулптурен монумент на цар Иван Александър в България бе открит на тържествена церемония днес. Той бе официално открит от Жельо Вардунски - кмет на Община Камено и членовете на инициативния комитет: проф. Мария Нейкова, Руси, Куртлаков и д-р Милен Николов.  

Триметровият монумент се издига на историческата крепост Русокастро – мястото на една от най-значимите битки на царя. Това събитие бележи важен момент в българската история, свързан с почитта към наследството на Второто българско царство. 

Паметникът на великия български владетел е дело на скулптурите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев. Той е символ на важната роля на цар Иван Александър в българската история и подчертава значението на крепостта Русокастро за голямата победа над византийските войски през 1332 г., предвождани от император Андроник III Палеолог. 

Финансирането на проекта се осигури с дарения на Янчо Проданов, земеделски производител от село Полски извор, община Камено и Руси Куртлаков – меценат и Розалина Маркова.

На официалната церемония присъстваха народни представители, общински съветници, кметове на населени места в община Камено и родолюбиви граждани, които специално дойдоха да отдадат своята почит. 

Сред гостите бяха и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, Галя Василева – народен представител, старши комисар Николай Николаев - директор на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас, проф. Мария Нейкова и дарителите Руси Куртлаков, Янчо и Илия Проданови. Всички те изразиха своята признателност и подкрепа към инициативата. 

На официалната церемония дарителите бяха удостоени с благодарствени плакети, връчени лично от кмета Жельо Вардунски. 

От своя страна, директорът на Регионалния исторически музей - Бургас, д-р Милен Николов, поднесе благодарствен плакет на кмета от името на музея. Той изрази признателност за подкрепата на Жельо Вардунски към археологическите разкопки на крепостта и съхранението на културно-историческото наследство, както и за неговата активна роля в реализирането на инициативата за изграждането на паметника. 

Откриването на паметника е кулминация на усилията за съхранение на българското културно-историческо наследство и отдаване на почит към цар Иван Александър, който оставя траен отпечатък върху историята на България. Паметникът ще служи като символ на гордост и почит към българската история и ще привлича посетители, които да се запознаят с важните събития, свързани с крепостта Русокастро и цар Иван Александър.

 „Като кмет, за мен е изключително важно да съхраним българския дух, историята и културата. Това са основите, които ни дават сила и самочувствие като народ, свързвайки ни с героичните моменти на миналото, насочвайки ни към по-добро бъдеще. Историята ни е изпълнена с примери на героизъм и културни постижения, и ние сме длъжни да я запазим и предадем на идните поколения. 

Паметници като този не са просто камък или бронз – те са живи връзки с нашата идентичност и традиции. Крепостта Русокастро е символ на нашето славно минало и на победите, които ни напомнят за непреклонния дух на българския народ. 

Днес този обект продължава да бъде ценен източник на историческа гордост и археологически открития, които допълват знанието ни за нашето минало“, с тези думи се обърна към всички гости кметът Жельо Вардунски.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови