За първи път жена извади кръста в Карнобат

За първи път в историята на Карнобат кръстът на Йордановден бе спасен от жена. Вероника Гърбова е дамата, която единствена от присъстващите, се престраши да скочи за кръста на Йордановден в Карнобат.

Тази година липсваха смелчаци, които да се хвърлят в ледените води, но пък хората които присъстваха на ритуала, бяха много.

Само секунди бяха нужни на Вероника да вземе решението и да влезе във водата. Направи го по женски – с финес, внимателно и много красиво. Извади кръста с усмивка, с вярата в силата на Богоявление.

Тя получи десетки поздравления от присъстващите, които я приветстваха за смелостта. Секунди след като го извади тя сподели: „Не може кръста да стои във водата, трябва да се извади. Изобщо не е студено. Не е страшно, страхотно е! Жените трябва да скачат вече за кръста“. Тя пожела на всички: „Здраве, щастие и благополучие. Нека всички да са здрави!”

Традиционният църковен ритуал с хвърлянето на кръста на Богоявление се състоя въпреки ограничителните мерки заради пандемията. Това се случи с подкрепата и разрешението на кмета на общината, за което той получи благодарност от името на всички граждани. Ритуалът се провежда с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Тъй като празникът е на открито, спазването на традицията подкрепи и кметът Георги Димитров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови