Несебър с поредното предизвикателство

Интервю с маестро Марио Хосен

Господин Хосен, миналата година концертирахте в Несебър, сега предстои второ издание на Месембрия Орфика. С какви впечатление сте от този град, от хората, атмосферата?

За Несебър- древната перла на Българското Черноморие мога само да кажа, че е един архитектурен и духовно-емоционален оазис. Град, в който вековете си правят среща и където природата и хората са в хармония. С трепет очаквам момента да видя изгрева и залеза от терасата на хотела, тези мигове вдъхновяват твореца.

Първото издание на фестивала „Месембрия Орфика“ имаше за мен много силен емоционален заряд. Класическата музика изисква публика, която се възпитава и подготвя с години. В Несебър бяхме поставени пред едно предизвикателство, как този най-многопластов и претенциозен стил: камерна класическа музика ще се приеме сред публиката. Оказа се, че нямаме поводи за притеснение, препълнени зали, възторжена публика, хора, които бяха дошли специално от различни краища на света да чуят концертите.

Разкажете ни малко за програмата на тазгодишния фестивал в Несебър, някои биха я определили като ексцентрична - Сезоните на Вивалди до ритъма на аржентинското Танго на Астор Пиацола, как се спряхте на нея? 

Тази година наблягаме на разнообразието в класическата музика. Първата вечер посвещаваме на сериозната класика с произведения на Моцарт, Шуман и Цезар Франк. Във втората си подават щафетата Класиката- Тангото и Джаза. Заключителният концерт е посветен на Барока. Камерата Орфика със брилянтните си солисти ще представи виртуозността на една велика епоха, чиито глас е звучал предимно в Катедралите.

Класическа музика на открито под звездите и древните руини на Старата Митрополия, къде другаде по света се правят такива концерти? 

Предимно на фестивали по Средиземноморието: Франция, Италия, Испания.

Руините оживяват. Спомени от славни времена провокират едва доловимо подсъзнанието и фантазията на слушателите... За момент времето спира и се пренасяме в друга епоха.

Живеете и творите във Виена, има ли начин България да се качи на световната музикална сцена, имаме ли изпълнители, които са способни да го направят? 

България в класическата оперна музика е фактор в световен мащаб. Нашите оперни певци от десетилетия носят славата ни като родина на Орфей. Имаме също десетки концертмайстори- оркестранти в почти всички водещи театри по света. Постепенно се надявам да изградим и генерация от изпълнители- солисти и диригенти от световен ранг, фестивали, които ще привличат публика от цял свят, както е в моята втора родина Австрия. Не трябва да се заблуждаваме, това е дълъг процес, ще трябва сизифов труд и посвещение в защита на каузата за стойностните фактори в изкуството на живота. Убеден съм, че с общи духовни усилия ще успеем.

Какво бихте искали да кажете на жителите и гостите на Несебър преди Фестивала? 

Първо бих искал да пожелая на жителите и гостите на града да се насладят на тази европейска музика с вековни традиции. Надявам се Несебър, с фестивали като „Месембрия Орфика“, да привлече все повече и повече туристи от най-висок ранг, които да намират в културната програма и историята на града част и от своята генетична хилядолетна идентичност в България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови