Несебър в потрес. Вижте в какво превърнаха църквата Св. Йоан Алитургетос /снимки/

Градът на ЮНЕСКО ще посрещне туристите това лято обримчен с пластмаса и с поредния кич, плод на абсурдно архитектурно решение за едно от най-емблематичните места в морския град.

Жители на Несебър и приятели на един от най-красивите морски дестинации са изключително притеснени от появилите се преди няколко дни пластмасови стени на един от любимите археологически обекти в Стария Несебър, който е в близост до Пасажерското пристанище.

Църквата Св. Йоан Алитургетос  е едно от най-красивите и уникални архитектурни и исторически обекти в Несебър, но явно продължава да страда и след 8 века проклятието на името си.

Жителите на Несебър са възмутени и не крият разочарованието си и неодобрението си от новата визия на историческия обект.

Ето част от техните коментари във Фейсбук:

Това вече е гавра. Пластмасови арки на амфитеатъра. Лего.

Заслужават линчуване

По-добре е без тях.Автентичните са прекрасни!

Това да не е детска площадка?Махайте ги по-скоро,че станахме за смях!

 Грозно. Как не ви е срам!

Каква грозотия...... Безсрамие.

Ужас...кой Несебърски общинар го измисли ?

Църквата е построена през XIII-XIV век и има размери 18,5 x 10,25 м. Тя е засегната силно от Чирпанското земетресение през 1913 година, но още преди това не функционира. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името ѝ – „алитургетос“ е „неосветен“ на гръцки), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.

Макар и не добре запазена и пострадала от земетресението през 1913 г., църквата бележи върховия етап в строителството на култови сгради през този бляскав предренесансов период на средновековна България.

Църквата е кръстокуполна, с квадратен наос и просторен притвор. В средата на наоса се издигат четири колони, поддържащи висок тесен купол. Най-характерни са фасадите на църквата. Тук живописният стил е достигнал най-високото си развитие. Чрез умело редуване на белите каменни блокове и червени тухлички, комбинирани с керамични панички, са получени най-различни орнаменти, които представляват истински многоцветни шевици.

Всички фасади са разработени по различен начин. Особено красиво е изработена запазената източна фасада на църквата, с нейните три разчленени апсиди, украсени със сройни ниши и елегантни аркатури.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови