Областният взема плаж Слънчев бряг-север от бившия концесионер

Концесионерът-нарушител - фирмата "Сънинвест", отказа да предаде плажа на държавата, въпреки решението за разваляне на договора

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков изземва плажа „Сл.бряг-север“ от бившия концесионер.

Има издадена заповед за това. Актът по изземване ще стане на пети май, съобщава burgasnews.

Припомняме, че още през ноември Междуведомствената комисия, под ръководството на Министерството на туризма, взе решение за прекратяване на концесията на плаж Слънчев бряг- север. Причината са сериозни нарушения на условията на концесията, обясниха експертите. Плажът беше сочен сред най-големите нарушители по време на тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова.

Основният проблем на този плаж е голямото количество преместваеми обекти, които не влизат в договореното с държавата. Въпреки многократно налаганите глоби, ситуацията остана непроменена до прекратяване на концесията. Нещо повече концесионерът-нарушител – фирмата „Сънинвест“, отказа да предаде плажа на държавата, въпреки решението за разваляне на договора.

Припомняме, че плажовете „Слънчев бряг-север“ и „Несебър-юг“ от средата на януари тази година имат нови наематели. Очаква се държавата да получава от стопаните им близо 2 млн. лв. годишно.

Избраният за следващите 5 години наемател на северния плаж в Сл.бряг – „Булимпекс“ АД, ще заплаща годишно на държавата 1,65 млн. лв. с ДДС. Предложената цена за чадър e 8 лв., същата е цената и за шезлонг. Досега на този плаж те се отдаваха срещу 10 лв. за брой, а наемът беше 902 хил. лв. с ДДС.

Конкурсът за отдаване под наем на „Несебър-юг“ спечели „Ауто Фактор“ ЕООД. Фирмата е ще заплаща по 432 хил. лв. с ДДС годишен наем на държавата. За чадър и за шезлонг туристите ще плащат по 8 лв.

Справка в Министерството на туризма сочи, че към днешна дата приходите от договорите за наеми на морски плажове са 6 448 481 лева, което е двойно спрямо миналата година. Приходите от договорите за концесии са 241 275 лева.

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към момента не е въведена, тъй като все още се очаква произнасянето на КЗК. Освен тази тема, в туризма остават неразрешени още няколко съществени, от които зависи и нормалното протичане на летния сезон. Съвместно с Министерството на здравеопазването трябва да се изготви проект на Наредбата за басейните, а в кратък срок и постановление на Министерския съвет за Наредбата за водноспасителната дейност. Срокът за обществено обсъждане на измененията и допълненията в Закона за туризма ще бъде удължен до края на юни.

През тази година са регистрирани 46 туроператора и туристически агента и 11 туристически сдружения. Издадени са 1183 идентификационни карти на правоспособни екскурзоводи, сертифицирани са 20 СПА центъра.

По официални данни за НСИ, за периода януари-март 2017 г. посещенията на чуждестранните туристи са се увеличили с 20% спрямо същия период на миналата година.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови