В Слънчев бряг: Пак печатат фалшиви пари в хотел Кантилена /видео/

Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви пари в различни валути, както и на български лични документи.

Става въпрос за досъдебно производство от края на миналата година. Делото се касае за организирана престъпна група, занимавала се с изготвяне на неистински официални документи и печатане на фалшиви банкноти от долари и евро. 

Това съобщи на брифинг пред медиите и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

,,Операцията по неутрализирането на групата бе проведана в няколко областни града, като Специализираната прокуратура привлече общо шест лица под наказателна отговорност, в т.ч. и лидерът на групата, четири от които за участие в ОПГ, а другите два за вторични престъпления. Най-вероятно към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и още лица'', допълни Маджарова, която разкри също така, че за неутрализирането на групата изключително много са помогнали и от Сикрет сървиз.

На брифинга бе оповестено още, че въпросната печатница за фалшиви банкноти се е намирала в Слънчев бряг и същата е била разбита през 2018 г., но след това пак започнала да функционира. Става въпрос за една от най-модерните печатници за фалшива валута, откривана някога у нас. Тя се намира в хотел „Кантилена 2“, уточниха близки до разследването.

По думите на Валентина Маджарова има осъждани от предходната разбита печатница, но задържаните тогава не получили от съда съотвените присъди и те се завърнали към престъпната си дейност. 

Единият от задържаните през 2018 г., например, получил условна присъда.

Издавали са неистински лични документи, шофьорски книжки, а фалшивите пари са около 410 хил. евро и 360 хиляди долара. 

Тази група я следим от около година. Със сигурност са станали по-предпазливи в действията си, заяви на брифинга и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Той допълни, че фалшивите документи са били пласирани основно на територията на нашата страна, като те били изготвяни в работилници в Пловдив и Шумен, докато фалшивите банкноти само в Бургас.

Главен комисар Любомир Янев определи качеството на фалшивите банкноти като "много добро".

Снимки и видео: МВР

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови