Ето как Поморие пренесе Мъртво море в България (снимки)

Скандинавци се подмладяват със солена минерална вода

Уникален солен басейн с минерална вода, извираща на дълбочина 75 метра под морското равнище, е хитът сред наши и чужди туристите по българското Черноморие това лято. Той е перла в короната на балнеохотел „Поморие” и е единствен по рода си.

Лабораторни изследвания, правени в лабораторията в Мюнхен доказват, че солеността на водата е 89%, а по съдържание на химичен състав е по-богата от тази в Мъртво море. Ето защо къпането в соления минерален басейн оказва изключително благоприятно влияние на ставни заболявания, както и на процесите на рехабилитация на мускулите и сухожилията на човешкото тяло, обяснява главният лекар на балнеохотел „Поморие“ д-р Стефан Шишков, който работи вече 32 години в областта на физиотерапията.

Собственият минерален източник е открит през 2007-а година. Строителите сондирали, за да търсят сладка вода за поливане, но на 75 м избликнала солена. Изпратили проби в Националната болница по физиотерапия и рехабилитация в София. Оттам им отговорили, че водата е минерална и че няма нищо общо нито с морската, нито с тази в езерото. Концентрацията на сол е толкова висока, че напомняла Мъртво море – можеш да си лежиш, без да плуваш.

След калните процедури пациентите се измиват с тази вода, което подсилва резултата от лечението. Съвсем нови проучвания, правещи се в момента, показват, че въздействието й върху кожата е изумително. В това са се убедили много хора от скандинавските страни, за които псориазисът е голям бич и които са станали редовни пациенти на поморийската балнеология.

Закритият солен басейн се намира на приземния етаж на балнеохотела, където е царството на хидротерапията. Там са разположени различните видове бани: парна, руска, турска, египетска, финландска сауна, ледена стая, стая за релакс, Кнайп пътека с редуващи се корита с топла и студена вода, в която се гази за отмора на краката и срещу разширени вени. А най-хубавото е, че всичко работи и през зимата.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови