Поморие се отказва от пристанището си

Общината го дари на държавата

На свое редовно заседание, проведено на 25.03.2016 г. Общинския съвет на община Поморие прие решение за  промяна  на предназначението на  пристанище Поморие от публична в частна общинска собственост и даде съгласие за безвъзмездното му прехвърляне в полза на държавата. 

Подаръкът, който правят общинската администрация и общинските съветници включва 7 473 кв.м площ, както и пристанищната инфраструктура и съоръженията, които се намират в имота, включително кейовата стена със съоръжение за вълнова защита и пристан.

На практика с това решение Поморие се отказва безвъзмездно от един от най-големите си активи, предоставен й с решение на Министерския съвет през 2007 г.

Ситуацията е прецедент, защото обичайно е общините да се стремят да придобиват държавни имоти, чието преназначение вече не изпълнява първоначалната функция или не носи финансови приходи. Веднъж вече предоставено от държавата през 2007 година, изведнъж пристанището губи своята привлекателност за община Поморие.

Прецедентът стига до абсурд, когато държавата в лицето на областния управител на Бургас връща решението на общинския съвет за ново преразглеждане именно в частта му за безвъзмездното предоставяне на държавата.

Предстои в 14 дневен срок да се проведе ново заседание на Общинския съвет, на което върнатия акт може да се отмени, измени или приеме повторно.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови