Война за местата за паркиране в Поморие /снимки/

Поморийци си пазят местата за паркиране с туби с вода и контейнери за боклук, видя екип на meduzata.com.

Въпреки че има въведена „зелена зона“ и тя струва 60 лв. годишно на живеещите в района, повечето спестяват таксата и слагат на пътното платно гореспоменатите предмети. 

Някои прибягват и „жива охрана“. Възрастни членове на семейството се оставят да пазят паркоместата. Затова не рядко може да се види баба или дядо да дреме на стол на улицата и да варди място за колата.

Ето какво разказва една поморийка:

В града ни няма синя зона – отхвърлиха прдложението на кмета за такава. Но има зелена зона. Тя е предимно за постоянно живеещите в Поморие. 

Подава се молба в общината и след разглеждане и одобрение плащаш 60 лв. за едно паркомясто, дават ти табела или нещо подобно на ветропоказател и идват да боядисат асфалта пред дома ти в зелено. Т.е. тази част от обществената територия става твоя. 

Друг няма право да паркира колата си там без твое съгласие. 

Абсурд български! Срещу 60 лв. ставаш собственик на няколко квадрата общинска земя за една година. Компромисно решение за постоянно живущите особено през летния сезон. 

(Налага се да отидеш с колата си на работа, но през деня местенцето ти се заема от новопристигнали туристи и когато се прибереш вечерта няма къде да оставиш колата си.) 

Не, че одобрявам този вариант на решение на Общинския съвет, но да приемем, че така е разумно за сезона. Да, но има хитреци, които не искат да плащат тези 60 лв. на общината. И си заграждат собствена територия с бутилки минерална или кофи за смет. 

Те очевидно са незаконни. Нима общината не знае за това? Защо не се предприемат някакви санкции. Чуждите туристи ни се подиграват. Щели да копират патента ни и в техните страни.

Истината е, че не всички окупират парченца асфалт от улицата пред дома си защото не искат да плащат на общината някакви си 60 лв. 

Това лято, след поредния скандал с комшиите, разбрах за някои подробности от тази наредба, която раздава паркоместа. Не всеки може да се възползва от тази привилегия. Паркоместа например не се дават върху улички с павета?! 

Освен това колите са повече от наличното място на улицата. Та, който има баба/дядо да дреме по цял ден на тротоара и да варди мястото за колата е щастливец. 

Нима паркирането на коли върху вълнолома е законно? Но никой не отреагира на това. 

Ние пък имаме една съседка, която паркира колата си на тротоара до тяхната къща. Да, но един ден нахален украинец зарязал колата си на освободеното от нея място. На госпожата й кипна естествено и като общински служител и вероятно собственик на тротоара пред къщата си, изпрати паяка да вдигне колата на украинеца. Тя има право да паркира там, а той не! На какво основание?

И ето тук е слабото място на нашите управници. Не се упражнява никакъв контрол. Нима те не бяха наясно с положението? Вместо да построят модерен закрит паркинг в центъра на града, предпочитат да печелят от паяка.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови