Дарио Томалети остава управител на Кабланд

Отхвърлиха предложението на кмета на Поморие за смяната му

В Поморие се проведе общо събрание на дружество „Кабланд”, съдружници в което са Община Поморие и „ЕнДжиБи Кънсалтинг” ЕООД. Дружеството е създаденото през 2005 г., с обещанието на инвеститорите да бъде построен модерен голф комплекс върху 2000 дка общинска земя, в землището на Каблешково. Голф комплекс все още няма.

За седми път Община Поморие не прие годишния финансов отчет на Дружеството, нито отчета на управителя Дарио Томалети за дейността му. Общината гласува против и решението реализираната през 2017 г. загуба на Дружеството да бъде отнесена като непокрита такава. 

Въпреки това, съдружниците от „ЕнДжиБи Кънсалтинг” подкрепиха всяка една от трите точки и приеха собствените си отчети и предложения, разполагайки с 80 на сто от капитала на дружество „Кабланд”.

На извънредна сесия на Общинския съвет, общинските съветници възложиха на кмета да представлява Общината в Общото събрание, както и да предложи допълнителна точка в дневния му ред, а именно смяна на управителя на „Кабланд“ ООД  - Дарио Томалети. Предложението на кмета за пореден път не беше прието, а точката не беше разгледана по волята на съдружниците от „ЕнДжиБи Кънсалтинг”.

На срещата присъстваха заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, заместник-председателят на Общинския съвет Юсеин Мехмед и общинският съветник Георги Вражев. „ЕнДжиБи Кънсалтинг” бяха представени от адвокатТеодор Божинов и Дарио Томалети. 

Ако проектът на Дарио Томалети /Божидар Томалевски/ бе станал факт, през 2010 г. трябваше да бъде финализиран основния етап от изграждането му и първите мултимилионери от Англия, Франция, Белгия и САЩ да се настаняват в луксозните бази на местността Хижата над Каблешково, на 15-тина километра от морето. 

Вместо това, оказа се, за мащабното начинание, оценено на книга за 136 милиона евро, още няма ПУП, а по терена се въргалят тръни и камънаци. 

Всъщност, Томалети, който е известен и с българското си име Томалевски, се появи в Поморие още през 2005 г. като управител на смесеното дружество „Кабланд“, за да изгради ваканционното селище. 

В него 80 на сто от дяловете са собственост на „Ен Джи Би Кансълтинг“ (съсобственици в нея до преди 5 години са били същият Томалети, българинът с френско гражданство Георги Андре Гурковски и англичанинът Николас Галахар), а 20 % държи община Поморие под формата на апортна вноска от 2 000 декара земя.

С второто си име през 2009 година Божидар Томалевски регистрира партия „Другата България“, за да участва в евро- и парламентарнтите избори. Известен е също така с притежанието на няколко паспорта, с които се легитимира според случая. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови