Поморийци протестират срещу 5G антените /снимки/

Монтаж на три антени върху хотел в Поморие доведе до протест на местни граждани и проверка от кмета на града. Опасението на местните е, че става дума за 5G антени на мобилни оператори.

Проверката, назначена от кмета, показва, че монтажът на антените е изряден документално, а те не вредят по никакъв начин на здравето според заключение на Министерството на здравеопазването.

"Против съм, ако ми пържи мозъка, много ясно, че ще съм против", заявява един от протестиращите пред БНР. Той допълва, че чете и няма специалист в световен мащаб, който да казва, че 5G е хубаво нещо. Други протестиращи споделят, че не искат жилищата им да се превръщат в рентгенови кабинети. "Имам внуци, деца, които искам да предпазя от това облъчване", казва по-възрастен жител на Поморие.

Кметът на града Иван Алексиев заяви: 

"Изненадан съм, защото за да се стигне до 5G, сме минали през интернет, 2G, 3G, повечето от нас вече ползват 4G. Светът се развива. Дайте да задраскаме интернет, "Фейсбук", "Инстаграм" и всички други мобилни приложения. 5G системата е нещо нормално в този свят на модерни технологии. Ако говорим за популизъм, може да се изправим срещу всичко", каза той.

Той обещава на гражданите да извърши проверка. Тя показва, че монтажът на антените е с изрядна документация, а те не вредят на здравето според становище на Министерството на здравеопазването. Оказва се, че антената е стандартна и никъде в разрешението за строеж не пише, че е за 5G. Все пак от общината ще изпратят писмо до мобилния оператор, в което ще питат каква мрежа се изгражда.

В България изграждането на 5G мрежа вече се оказа проблем за Балчик и Мездра. Общинските съвети в градовете наложиха мораториум за изграждането на мрежата в рамките на една година. Разрешителните за ползване на честотния спектър се издават от държавата на национално ниво.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови