100-килограмови кучета от Истанбул прииждат в Малко Търново

Кучета от породата Кангал нахлуват през българо-турската граница в Малко Търново,

съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, цитиран от Фокус. Той поясни, че съществува лоша практика да се извеждат кучета от Истанбул и да се пускат свободно в Странджа. 

„Намирали сме кучета, чипирани от Истанбул. Те си намират територия, която първо започва от границата на ГКПП, после минава на българска земя и така влизат до Малко Търново. Вече има няколко случая на кучета, които са големи от породата Кангал. Не всеки ден влизат кучета от Турция, но периодично се появяват такива. Някои от тях изчезват, явно се връщат обратно”, каза още кметът. По думите му, ще се подпише договор с фирма, която да ги кастрира и вероятно четириногите ще се изпратят в приюта в Бургас. Към момента няма случаи на нападнати от кучетата хора. „Те са изключително кротки, но самият размер е стряскащ. В това е проблемът. Затова трябва да се вземат спешни мерки. Лошото е, че когато разговарях с кметовете от съседни турски общини - Къркларели, Демиркьой, те не казват цялата истина. В смисъл, че не знаят за такова нещо, че няма такива проблеми”, допълни Янчев.

Той каза още, че ще проведе разговор с областния управител на област Бургас, за да се изпрати официално писмо за съдействие от турска страна.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови