Гавра за 76 лева в Звездец: 92-годишна стана жертва на циганин с криминално досие

Бързо правосъдие обещаха топ прокурори за бруталното посегателство върху лежащо болната старица

18-годишният циганин Райко, който извърши брутално посегателство върху 92-годишна лежащо болна старица в Звездец, е криминално проявен за кражба и наркотици, съобщиха от полицията.

Грабеж, придружен с издевателства върху самотно живеещата възрастна жена доведе топ прокурорите на Бургас и шефът на бургаската полиция в малкотърновското село днес.

Престъплението е извършено на 16 април в къщата на безпомощната старица. 

Административният ръководител на Апелативна прокуратура в Бургас Любомир Петров, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР старши комисар Радослав Сотиров посетиха жертвата в дома й.

Извършителят на деянието, 18-годишният Райко, е с мярка за неотклонение "задържане под стража", постановена от Районен съд - Малко Търново. 

В нощта на 15-16 април престъпникът нахлул в дома на 92-годишна жена, прибрал всичките й пари - общо 76 лева, взел и стационарния телефон, за да не може да подаде сигнал срещу него, и после блудствал с нея в продължение на повече от половин час. 

Извършителят е син на жената, която преди се е грижела за болната пенсионерка.

По време на срещата с пострадалата, прокурорите Любомир Петров и Георги Чинев, както и старши комисар  Радослав Сотиров увериха възрастната жена, че досъдебното производство ще приключи в максимално  кратък срок и обвиняемият ще бъде предаден на съд.

Прокурор Любомир Петров подчерта, че противодействието на битовата престъпност остава във фокуса на прокуратурата и това не се е променило въпреки въведеното в страната извънредно положение. 

Той припомни, че още преди в България да започне  пандемията от COVID -19, по разпореждане на Главния прокурор Иван Гешев, е създадена организация по отношение дейността на прокуратурата относно борбата с битовата престъпност.

В тази връзка старши комисар Радослав Сотиров уточни, че в малките населени места е организирано активно полицейско присъствие, осъществявано чрез мобилни екипи, съставени от служители от отделите „Криминална“ „Икономическа“ и „Охранителна полиция” към ОДМВР - Бургас и Районните управления. Регулярно към екипите се включват и служители на жандармерията. 

С актуални проблеми и сигнали за престъпления или различни нарушения могат да се ангажират и районните инспектори, посещаващи по график малките населени места.

По време на срещата стана ясно, че 18-годишният извършител на деянието не е осъждан, но е криминално проявен за кражба и наркотици. 

Грози го наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода за извършения грабеж и от 2 до 8 години затвор за осъществените блудствени действия, разясни прокурор Георги Чинев. 

По думите му : „решителността на прокуратурата и полицията в борбата с битовата престъпност е повече от категорична. Целта е осезаемо снижаване на посегателства, произтичащи или свързани с битовата престъпност. Връзката с местната власт в тази посока също е от съществено значение“, допълни прокурор Чинев.

Текст: meduzata.com

Снимка: МВР

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови