Проблемите на Малко Търново: Демографска криза, изсичане на горите, разрушени пътища

Кметът на Малко Търново в откровен разговор с областния управител за проблемите на общината

Поредният приемен изнесен ден на областния управител Мария Нейкова се проведе в общинския център Малко Търново. Работната среща започна с разговор с кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев. Обсъдиха се важни теми, които касаят демографската криза и визия на региона, изсичането на горите и разрушаването на пътищата, прогресивно намаляващото население в общинския център и прилежащите 12 населени места. 

Кметът сподели най-големите си притеснения и потърси институционална подкрепа от проф. Нейкова за решаване на важни инфраструктурни проекти, свързани с водоснабдяването и канализацията в прилежащите към общината села, тъй като до сега проектите са били отхвърляни заради малкия брой жители.

Изграждането на пречиствателна станция, възстановяването на пътя м. „Босна“ – с. Визица, както и пътя Малко Търново – Царево в частта си към Малко Търново, изграждането на улици по селата и в общинския център, се превърнаха в основна тема на разговора.

Освен обновяването на пътната инфраструктура, като друг приоритет на общината, кметът посочи разширяването на ГКПП – Малко Търново. 

„С възстановяването на пътните отсечки, изграждането на пречиствателна станция и разширяването на ГКПП, което не е променяно от 1960 г., община Малко Търново ще получи онзи тласък, който е необходим тази част от Странджа да преодолее демографската криза, да се развие не само като жилищен район, но и като предпочитана туристическа дестинация.“ – каза кметът на общината.

Заради спецификата на климата и разположението на Малко Търново в полите на Странджа планина, известна като звездната планина сред населението, беше обсъдена и идеята да се създаде рехабилитационен център за лечение и възстановяване на страдащи от белодробни заболявания. 

Конструктивният разговор продължи в посока съдействие от страна на областния управител да се придвижат срочно важни за Малко Търново преписки, като например придобиването на имот в с. Звездец, където общината иска да изгради детска градина. Ангажиментът за съдействие беше приет с готовност от проф. Нейкова като знак за това как трябва да си сътрудничи държавна и местна власт в интерес на хората от населеното място. 

„За мен, като областен управител, е важно лично да чуя за проблемите на общините и заедно да потърсим експедитивно решение на проблемите. Не е редно общините да се делят на големи и малки, защото във всяка от тях живеят български граждани и не бива да се приоритизират населените места според това дали имат излаз на море. Морето е важно за туризма, но не бива да се неглижира благотворното влияние на кристално чистия въздух на Странджа планина.“ – коментира проф. Нейкова и допълни, че община Малко Търново се намира изцяло в природен парк Странджа, което е важна предпоставка за развитието на туризъм.

Областният управител и екипът й се срещнаха и с председателя на Общински съвет – Малко Търново Дичо Войков, и с началника на РУ-Малко Търново Мавер Тодоров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови