Първата сертифицирана общинска гора е в Приморско

Сертификат за отговорно управление на общински гори беше връчен на кмета на Приморско Димитър Германов.

В продължение на една година общинската администрация е доказвала, че може да управлява качествено масивите.

Това е първата общинска гора в България, която получава този сертификат, заяви депутатът Румен Желев. Документът е от изключителна важност, че той трябва да бъде защитаван постоянно и отваря вратите към международните пазари, допълни народният представител.

Досега са сертифицирани горите н горските стопанства Граматиково, Айтос и Кости. В момента се провежда групова сертификация на 10 горски стопанства. „Сертификатът както се връчва, така се и отнема. При груповата сертификация, ако в едно от горските стопанства не вървят нещата, се отнема и на останалите“, коментира Румен Желев.

„Надяваме се, че до края на годината, дори до края на ноември, всички държавни гори на територията на Бургаска област ще бъдат сертифицирани”, посочи народният представител. Той обясни, че едно сертифицирано предприятие не може да купува дървесина от несертифицирана територия, която не е обект на специално наблюдение от независим контролиращ орган.

 

Целта на сертификата е да оцени управлението на горите от екологична, икономическа и социална гледна точка според установените принципи и критерии на Forest Stewardship Council™ (FSC®).

FSC е международна нестопанска членска организация, създадена за популяризиране на отговорно управление на горите в глобален мащаб.  Организацията, която го връчва е NEPCon, която е с нестопанска цел и предоставя сертификационни и верификационни услуги, свързани с устойчивото управление на природните ресурси. 

Коментари   

#1 Николай 05-10-2015 19:03
:-| Мале,ако за съсипването на гората ни им дават сертификат.... нямам думи.През последните две години гората буквално опустява.Превръ ща се в парк с тук там някое дърво.Сега се сече в резервата или около него.Не знам какви са точно границите му.Ако завишеше от мен сертификат ще види общ. Приморско на куково лято.Да не говорим ако имам по големи пълномощия....
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови