Укрепват моста на река Хаджийска

Сключен е договор за укрепването на моста над река Хаджийска при разклона за селата Просеник и Ръжица.

Изпълнител е великотърновската фирма „Никол строй“ ЕООД, която е била избрана без конкурс или търг, заради „изключителна спешност“.

Сключени са договори и с фирми за строителен и авторски надзор.

Мосът е в окаяно състояние заради пнаводненията през миналата година.

Още през лятото кметът на руенското село Ръжица е сигнализирал за критично състояние на съоръжението. Комисия е извършила проверка на място на обекта и установила, че незабавно трябва се предприемат мерки за укрепване на двата крайни устоя, като се изгради стоманобетонова подпорна стена.

Проливните дъждове са нанесли много сериозни щети, съществува реална опасност от свлачище. Обраслата растителност по коритото на реката възпрепятства движението на водата в рамките на коритото, което пък води до разрушаване откосите на речните брегове. Жителите на Ръжица ежедневно преминават през моста с автомобили, което пък застрашава техния живот, сигурността им и достъпа на преминаващите по моста.

С постановление в края на октомври Министерски съвет одобри допълнителни разходи за изпълнени на проекти - дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия, предвидени за укрепване на устоите на мост над река Хаджийска при разклона на Просеник - Ръжица.

Стойността на строително-монтажните работи е 169 247 лв. без ДДС.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови