Наваксват с доставките на дърва за огрев в Руенско

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Има забавяне при доставките на дърва за отопление, но фирмите- доставчици наваксват и единични са случаите на хората в селата на общината, където все още си чакат дървата, заяви за burgasdream председателят на Общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф .

 

В основата на проблема е собствеността на горите, които са на територията на общината. Те са държавни и се управляват от Държавно горско стопанство Айтос, които отговарят за организацията при добива и доставките на дърва за зимата за нашите хора, заяви Ешереф Ешереф. Община Руен подпомага тази организация, но не е основен двигател. Още през месец май е проведена среща с представителите на горското стопанство в Айтос, общинската администрация и кметовете на населени места, за да се уточнят подробности по кампанията и ангажиментите на отделните участници в нея. Кметовете на селата в община Руен са поели ангажимента да събират парите на хората и да ги предават на фирмите – доставчици, за да улеснят комуникацията и самия процес, а общинска администрация е поела ангажимент да информира населението и да активизира хората в кратки срокове да заяват необходимото им количество.

Изборът на фирми, които да секат дървата за огрев, както и фирмите- доставчици е ангажимент на ръководството на Държавното горско стопанство в Айтос, което управлява и стопанисва горите на територията на общината.

Вероятно изборът на айтоските лесничей не е много далновиден, защото една от фирмите за добив на дървен материал се е доверила на работници от село Градец, община Котел. Градешките цигани периодично отсъствали поради различни причини, като масово напускали дърводобивните масиви, което вероятно е довело до забавяне на графика . Другата причина е променливото време през последните дни, което също оказва влияние. 

Няма как да бъдем упреквани, че не сме си свършили работата, защото община Руен не е страна по кампанията за добив и доставка на дърва, заяви председателят на Общинския съвет в Руен и допълни ,че общинска администрация през цялото време е подпомагала процеса. „Имахме уверение, че до края на ноември всички семейства ще получат дървата си, надявам се това наистина да стане, защото зимата в нашия край е много тежка.“, заяви още Ешереф Ешереф. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови