Картини на Александър Мутафов гостуват в Созопол

Платната са част от изложба в сградата на Общинския съвет в града

На 14.08.2015г., петък в сградата на Общински съвет в Созопол,от 18:30 ч. ще бъде открита изложба на талантливия български скулптор Андрей Москов. Изложбата се провежда под патронажа на председателя на Общински съвет Созопол Красимира Германова.

Андрей Москов завършва Художествена Академия - София, специалност скулптура през 1988 г. Работи в областта на малката пластика и монументалната скулптура. Представя творчеството си в над двадесет самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Участва  в  специализирани изложби и в международни симпозиуми по скулптура .

Негови произведения притежават частни колекционери, както у нас, така и в САЩ, Русия, Япония, Франция, Италия, Германия, Гърция, Македония, Турция, Белгия, Холандия, Южна Корея, Швеция, Туркмения и мн.др., 

Световни политици като американския държавен секретар Хилъри Клинтън, кметът на Москва Юриий Лужков, президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев и др. притежават негови пластики.

Експозицията от скулптури, която ще бъде наредена в сградата на Общинския съвет в Созопол, ще бъде допълнена от картини на български маринисти, творили през последните 100 години. Сред тях за първи път ще бъдат показани картини на созополския художник Александър Мутафов, които са предоставени от софийската художествена галерия «Драка».

Александър Мутафов - един от най-значителните представители на новата българска живопис, майстор на пастела, акварела и рисунката, създател на българския морския пейзаж. Той е един от най-продуктивните български художници. По време на Балканската война е доброволец, а през Първата световна война е мобилизиран като военен художник във флота ,като по това време се установява в Созопол, където създава най-завладяващите морски пейзажи. През 20-те години се утвърждава като маринист. Мутафов е откривателят на нашия морски бряг и учител на всички наши маринисти. Той е откривател и на стария Созопол с рибарите и дървените старинни къщи. В средата на 30-те той е в своя апогей и създава най-значителните си творби – Голямата вълна, Морска симфония, Емине, Синята лодка, По вълните, Зима над морето. На Световното изложение в Париж през 1937 е удостоен със сребърен медал за картината “Синята лодка”

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови