Созопол събира елита на родната култура

Кой ще е новият носител на Аполон Таксофорос?

Носителят на голямата награда на Празниците на изкуствата Аполония ще бъде съобщен от проф. Димо Димов на специална пресконференция днес, на която ще присъстват организаторите на фестивала, кметът на Созопол Панайот Рейзи, председателят на общинския съвет Красимира Германова и част от участниците в най-елитния български фестивал. Миналогодишният носител на престижната награда бе световноизвестният цигулар Минчо Минчев,новият носител на наградата ще стане ясен в 18.00 часа по време на пресконференцията в киновидеоклуба на созополското читалище,което в рамките на фестивала се превръща в негов дом и офис.

Официалното откриване ще започне в 20.30 ч.  на амфитеатър „Аполония“. Стартът на 31-то издание на фестивала Аполония ще бъде даден с концерт от музиката към любими български филми. Специално създадената филмова сюита включва музика от филмите“ Адаптация“, „След края на света“,  „Крадецът на праскови“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Козият рог“, „Осъдени души“ и много други. Новият аранжимент на музиката е направен от Живко Петров.  Изпълнители са  музикантите от Арена Оркестра с  концертмайстор Пламена Жекова и солистите Димитър Семов, Мирослав Иванов, Росен Захариев и Димитър Карамфилов.

Откриването продължава с прожекция на най-награждавания български филм“Урок“. Филмът, режисиран от Кристина Грозева и Петър Вълчанов  бе отличен на редица международни фестивали,сред които Сан Себастиан, Торонто, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка, Гьотеборг, София Филм Фест и други.

Празниците на изкуствата Аполония продължават до 5 септември.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови