Определиха цените за услугите на Центъра за първа продажба на риба в Черноморец

Рибари се оплакват от созополски и несебърски РК-та 

Центърът за първа продажба, или както жителите в Черноморец го наричат „рибна борса” започна подготовка за стартиране на своята дейност. След като сградата бе построена като част от реконструкцията и модернизацията на пристанището в Черноморец, предстои да се извървят няколко стъпки преди да започне да функционира ЦПП.

Все още има довършителни дейности, които се извършват на територията на пристанището.В момента се изгражда пропускателния пункт за преминаване на превозните средства, които ще влизат в пристанището и ще доставят продукция за Центъра за първа продажба. Предстои да бъде довършена външната планировка на пространството около сградата. Тя ,обаче вече е напълно готова и с внушителния си вид привлича интереса както на жителите на Черноморец, така и на гостите на града. Погледната откъм града, триетажната сградата прилича на кораб. На първия етаж се намират всички необходими за обработката на рибата помещения и оборудване. Уловът се вкарва в сградата през специално помещение, след което попада в помещение, където ще бъде измита, обработена и сложена в каси. Оттам тя ще бъде разпределена според вида си в пет хладилни помещения. Два генератора за лед имат капацитет да произвеждат по 100 тона лед дневно. Другите помещения в сградата са предвидени за офиси на директора на Центъра за първа продажба и служителите, както и за капитана на пристанището и неговите служители. Все още офисите не са обзаведени, предстоят и назначенията на екипа.

Регламентирана е вече дейността на Центъра за първа продажба, след като общинските съветници приеха Правилник за осъществяване на търговията с продукти от риболов в центъра за първа продажба – общинско пристанище Черноморец. Той регламентира условията и реда за участие в центъра за първа продажба, мястото и времето първа продажба на продукти и товарно-разтоварни работи,редът, при който ще се осъществява търговията за първа продажба, условията и реда за съставяне на документите от първа продажба от риболов,както и видовете такси за предоставяните услуги.

Тарифа на предлагани услуги от ЦПП :

1. Производство и продажба на лед - 370 лв/1тон 

2. Съхраняване на риба и други водни организми - 1.50лв. /1ден 

3. Предоставяне на дневен оборотен амбалаж -1лв. /1касетка 

4. Услуги за измерване на тежеста на улова - 1лв. /1измерване 

5. Пакетиране в полиетиленов плик -1лв. /1пакет 

6. Ползване на услуга за лабораторно изследване на улова-5лв./1 час 

Интерес към рибната борса има, но дали ще има достатъчно риба, коментират жители на град Черноморец. Риба има, но корабите за промишлен риболов, т.нар. рекета, както от Созопол, така и от Несебър риболовуват в залива на Черноморец и пречат на обикновените рибари, не крият притесненията си местните рибари.

 

Коментари   

#1 Еван 03-02-2016 11:45
:eek: НАПРОТИВ, РИБАРИТЕ ПРЕЧАТ НА РЕКЕТАТА !
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови