Министърът на културата даде рамо на сезона в Созопол /снимки/

Много награди и пожелания за добър туристически сезон съпътстваха откриването на седмото издание на франкофонския фестивал „Солей“, с който по традиция Созопол дава старта на лятото. Министърът на културата Боил Банов бе сред официалните гости на празничната вечер

и на него се падна честта да открие франкофонския фестивал и да даде старт и на новия туристически сезон в Созопол.

„В Созопол има магия и самият аз съм подвластен, заяви министър Банов и добави, че културното и историческо богатство на града е чест и привилегия за всеки българин. „ Созопол отдавна надскочи националното си значение и днес ние сме свидетели на един хилядолетен град, който гради европейското си бъдеще. Приятно съм изненадан, че такава богата и уникална култура като френската е намерила свой дом в Созопол. Това е признание и визитна картичка, зад която стои работата и усилията на много хора, както от организаторите на фестивала, така и от управляващите в града,заяви още министър Банов и пожела незабравими фестивални дни и успешен туристически сезон. 

Дипломати от 7 държави присъстваха на откриването. Посланикът на Ливан Сузан Музи беше отличена за работата си и съдействието, което оказва на фестивала „Солей“. Отличие и специална награда получи и председателят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова. При връчването й директорът на фестивала Александрина Исайлова подчерта, че нейната подкрепа  е била решаваща фестивалът да се развива и обогатява с всяка изминала година.

Церемонията по откриването продължи с невероятния концерт на Вера Шандел, Ангел Заберски, Емил Таслев и Стоян Янкулов. Магнетичната Вера Шандел взриви амфитеатъра в морския град с най- популярните френски шансони и с неповторимото творчество на Едип Пиаф. Публиката с удоволствие се наслади на изискания концерт придружен с чаша перно.

Вечерта завърши с пищна заря, което от години е запазена марка на Созопол.

Снимки: Галина Волкова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови