Музите счупиха рекорда! Близо 2 000 участника във фестивала в Созопол /снимки/

С пищен парад и красива церемония снощи бе открит XII Международен  младежки фестивал на изкуствата „Музите“ , който тази година регистрира своеобразен рекорд от близо 2 000 участника в двете сесии на фестивалното събитие.

Участници от 12 държави от цяла Европа, както и стотици  български деца, младежи и студенти ще се състезават в разделите музика, танцово изкуство в категориите народни и класически танци, съвременни, улични, спортни (бални) танци , а всяка вечер ще има концерт за жителите и гостите на Созопол.

Участниците в първата сесия на фестивала, която започна на 5 юли и ще продължи до 10 юли преминаха през централните улици на града и бяха топло приветствани от публиката по целия път на шествието.

Церемонията по откриването на фестивала събра стотици зрители на амфитеатър Аполония, където под звуците на химна на фестивала и с приветствено слово от зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова бе даден старта на десетдневния празник на младостта, таланта и изкуството.Прочетен бе и поздравителен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж се провежда Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“.

Близо 2 часа публиката се наслаждава на невероятните изпълнения на участниците в конкурсната програма в раздел „Танцово изкуство“, категории народни и класически танци.

Днес участниците бяха зарадвани от община Созопол с разходка с кораб в созопополския залив.

От 19.00 ч. във фоайето на читалище Отец Паисий ще бъде открита изложба „България в моите мечти“ , организирана от ДАБЧ и и Институт Конфуций „Красив Китай“.

От 20.00 ч. зрителите на амфитеатър Аполония отново ще станат част от магията на танца, този път в категории съвременни, улични и спортни (бални) танци.

Програмата за деня ще завърши с прожекция на български филми, а утре участниците във фестивала екскурзии до Несебър, аквапарк Слънчев бряг и аквапарк Приморско.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови