Гръцки художници изографисват созополска църква

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Иконописите на църквата „Св.св. Кирил и Методий“ ще са готови до лятото

 

Двама гръцки иконописци втори месец рисуват най- голямата църква в крайморския град. И двамата се казват Янис и са радушно приети от жителите на Созопол, които много се гордеят с църквата „ Св.св. Кирил и Методий“, която след ремонта отпреди две години, се превърна в истинско архитектурно бижу.

Иконописците вече са привършили стенописите над олтара и до дни скелето ще бъде преместено на северната стена на църквата. Стенописът над олтара изобразява Светата майка с младенеца, които бдят над Созопол. В подножието на религиозния триптих художниците са изографисали Стария Созопол до най- малката подробност. Малките дървени къщи, кацнали почти една върху друга, църквата „Св.св. Кирил и Методий“ с бялата си елегантна осанка,камбанарията на храм „Св. Георги Победоносец“, крайбрежната улица с рибарските лодки, дори и остров Свети Иван е намерил място в стенописа.

Гръцките иконописци са поканени в Созопол от отец Иван, който е двигател на идеята за изографисването на най-голямата църква в града. Според него, ако времето позволи, гръцките художници ще успеят да довършат основните стенописи до лятото, когато в нея ще бъдат пренесени мощите на Св. Йоан Кръстител тя ще бъде отворена за хилядите посетители. Художниците рисуват само ако температурите са положителни, заради спецификата на технологията на стенописите.

В Созопол има три действащи църкви. Храм „Св. Георги Победоносец“ е отворен за посетители през цялата година. Църквата „Св.св. Кирил и Методий“, която величествено украсява центъра на града е отворена през цялото лято, а малката църква, посветена на Богородица, която притежава изключителен иконостас и много ценни икони може да бъде посетена само през юли и август. Курортният град е известен с многото си параклиси. Според жителите му в стария и нов град има 26 параклиса.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови