Около 150 тона мазут има в потъналия до Созопол кораб /видео/

Между 100 и 150 тона мазут има в потъналия преди век американски кораб „Мопанг” край Созопол.

Това стана ясно след работната среща, провела се в Областна администрация Бургас днес.

Участие в нея взеха министрите на транспорта и екологията – Ивайло Московски и Нено Димов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, управникът на Созопол Панайот Рейзи и представители на държавните институции.

Плавателният съд е на 30 метра дълбочина в Созополския залив и се смята, че заради бурното вълнение в последните дни се е получил теч на мазут. Разливът е ограничен с бонови заграждения. Ще бъде направен и втори обръч, за да не допусне увеличаване на замърсяването. Опасност за хората няма, категорични са министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Нено Димов.

За да се предотврати разливът е приложена модерна технология с бонови заграждения, които са хванати за корпуса на кораба, образуват мрежа и ефективна локализация в радиус от 450 метра от плавателния съд. Утре ще се изгради още един кръг от 450 метра, който ще гарантира допълнителна защита за залива.

„Към момента има частични разливи, които са оградени с технология, която не позволява разпространението им. Днес ще се пуснем дрон, за да заснеме мястото. На мястото има и катер на Морска администрация", каза Московски.

Две са фирмите в България, които имат необходимото оборудване, за да източат мазута от потъналия преди близо век кораб „Мопанг“.

Още днес започват преговори с двете фирми, обясни министър Московски. Операцията по източването на мазута няма да е лесна. Тепърва ще трябва да се правят огледи от водолази, за да се избере най-подходящият и щадящ природата начин. Все още не е ясно и колко ще струва самата операция. Вместимостта на танковете на „Мопанг“ са за 600 тона мазут.

Корабът е потънал през 1921 год. след като е ударен от мина.

Въпреки че е под вода вече 97 години, „Мопанг“ не е проверяван от властите. Първоначално се е смятало, че това е параход, който се е движил на въглища. Според кмета на Созопол Панайот Рейзи още преди 20 години е имало минимални течове от плавателния съд, на които никой не обръщал внимание.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови