Застрояват Германката край Созопол

Ограда спря достъпа до девствените скали, ще строят две вилни сгради с басейн

Култовата местност Германката край Созопол ще се застроява. Голям терен до девствените скали на Буджака е закупен от частен инвеститор, който вчера го е преградил и ще строи на него вили.

Оградата блокира достъпа на рибарите до Германката и те си изляха гнева в социалните мрежи, съобщи dir.bg.

"Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени! Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически остава само за частно ползване", пише във Фейсбук Петко Горанов.

Германката е местност със скали между Созопол и Дюните, която е популярна сред скачачите. Районът е кръстен така в памет на загиналата там през 1959 година Хела Шрьодер. Според местната легенда невероятно красивата германка от бившата ГДР е била завлечена от вълните, докато стояла на скалите и се любувала на морето. По-късно тя става  персонаж на едно от най-великите стихотворения на Христо Фотев - "Морето само живите обича, а мъртвите изхвърля на брега..."

Поставената от работниците информационна табела на оградата указва, че възложител на строежа е едноличното дружество "ХЕРСОНЕС", а главен изпълнител на строителните дейности ще е "ББМ Инженеринг" ЕООД. Строежът ще представлява две вилни сгради с басейн и трябва да приключи за по-малко от година.

Справка в Търговския регистър показва, че управител и едноличен собственик на капитала на "Херсонес" е Петър Димитров. Според информацията в регистъра заграденото място е непарична вноска към капитала на фирмата, която е учредена на 1 февруари тази година.

Междувременно стана ясно, че общината и РДНСК са започнали проверка за спрения достъп към Германката. Според служители на общината вариантът за отблокиране на пътя бил инвеститорът да отмести с 2 метра оградата си, за да се освободи път до морето.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови