Организират протест за защита на Германката

Протест в защита на местността Германката до Созопол, организира художникът-природозащитник Владо Руменов*.

В момента там има строителни заграждения и е отрязан достъпът до скалите и морето, които са изключителна държавна собственост.

Митингът е на 16 декември, в неделя, с начален час 12.00.

„Да запазим достъпа до Германката край Созопол за всички!“ е надсловът на протеста.

Ето посланието на Владо Руменов:

ЕЛА НА ПРОТЕСТА !

За какво е нашият ПРОТЕСТ ЗА ЗАЩИТА НА м. ГЕРМАНКАТА – 16 декември, 12.00 ч – ТАМ.

Хронология на събитието и нашата програма:

На 16 октомври бяха поставени строителни заграждения на частен имот, които изцяло възпрепятстват достъпа до държавен имот, представляващ пасаж от красиви скални образувания, граничещи с морето в м. „Германката“. Намиращите се там туристи и рибари са били заставени да напуснат. 

За сведение – държавният имот, съгласно кадастралната карта на гр. Созопол, е със статут „изключителна държавна собственост“, което означава, че предназначението му е да задоволява обществени нужди с национално значение.

Същия ден във Фейсбук бяха публикувани снимки на заграденото място, които получиха широк отзвук, вкл. и сред медиите. Спонтанно възникна идеята за публичен протест – такъв се проведе на 21 октомври и се взе решение да се обърнем за повече информация към Кмета на Община Созопол и Областния управител на Бургас. Организира се подписка, като за три дни се събраха над 500 подписа, подкрепящи заявлението до двамата управници. През това време изкопните работи в частния имот започнаха, а след два дни бяха преустановени, не знаем по какви причини.

Получихме отговор от кмета на Созопол от който стана ясно, че през 2017 г. в района е процедиран подробен устройствен план (ПУП), с който се урежда достъпа само до частните имоти. От приложените скици ясно се вижда, че достъп до държавния имот в района при „Германката“ не е предвиден! Междувременно, на 4 декември, изкопните работи – разбиване на скали, бяха възобновени.

Никой по-нататък не ни е потърсил за нищо и така протестът стана неизбежен.

Нашата програма:

Искаме да бъде извършено изменение и допълнение на съществуващия ПУП така, че достъпът до „Германката“ да бъде уреден чрез улична регулация.

Ако това не бъде поето като публичен ангажимент от Община Созопол и Общински съвет-Созопол, ще искаме от Областния управител като отговорно лице по стопанисването на държавните имоти, да заведе дело за обяваване на този ПУП за нищожен/унищожаем и да инициира изготвянето на нов такъв, уреждащ достъпа до подопечния му имот.

Ако и областният управител не изпълни задължението си по закон, ние от Инициативния комитет за защита на Германката ще заведем необходимите съдебни процедури.

---

*Владо Руменов е художник и природозащитник. Създател e на групата „Свободен Камен бряг“, която съществува от 2011 г. 

Отстоява законността с цел да запази едно от най-красивите кътчета на България – с. Камен Бряг. 

Разобличава незаконните намерения на братя Павлови да строят на самия бряг на морето под претекст, че възстановяват рибарска колиба. 

Прави публични множество данни около „реставрацията“ на крепостта Яйлата – проектът, несъобразен със световно утвърдени принципи за консервация и реставрация на паметници на културата. 

Кампанията за спасяване на Яйлата е номинирана от Българска фондация „Биоразнообразие“ за най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието у нас.

meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови