10 000 лв. гаранция за бизнесмена поръчал изравняването на дюните

Бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов са обвинени в разрушаването на пясъчните дюни на къмпинг Смокиня.

Това съобщи апелативният прокурор Любомир Петров днес на извънредна пресконференция.

На бизнесмена е наложена мярка за неотклонение парична гаранция – 10 000 лв., а на съучастника му – 2 000 лв.

Окръжна прокуратура – Бургас повдигна обвинение Иван Нончев за това, че на 11 януари 2019 г. в Созопол, на крайбрежна плажна ивица – морски плаж в местност Каваци, в съучастие с Манол Пазвантов (извършител), действайки като подбудител и помагач, посредством верижна машина, негова собственост, противозаконно унищожил в защитена територия природна забележителност „пясъчни дюни“, четем в обвинението.

Подбудителството се изразява в умишлено склоняване на багериста да унищожи чрез разораване с верижната машина  посочената защитена територия, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разоряването и унищожаването на природната забележителност, чрез даване на съвети и разяснения относно местонахождението й, както и предоставянето на сумата от 1000 лв. за извършване на разораване и унищожаване на дюните - престъпление по чл.278в, ал.1, вр. чл.20, ал.3 и ал.1 от НК.

Манол Пазвантов е обвинен за това, че на същите дата и място, в съучастие с Иван Н., действайки като извършител, посредством верижна машина, противозаконно унищожил в защитена територия природна забележителност  „пясъчни дюни“ - престъпление по чл.278в, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Подробности за повдигнатите обвинения разкриха по време на среща с медиите административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров, заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова и директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Петров посочи, че за така повдигнатите обвинения законът е предвидил наказание от до три години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв. за всеки от обвиняемите.  

Иван Нончев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000лв., а на Манол Пазвантов „парична гаранция“ в размер от 2000лв. 

Любомир Петров посочи, че двамата обвиняеми са неосъждани, а предвиденото в закона наказание за извършеното престъпление не е тежко, което е мотивирало наблюдаващия прокурор да определи такива мерки за неотклонение. Той добави, че по време на разследването може да бъде реализирана отговорност и на концесионера на плажната ивица, намираща се в съседство на парцела, на който се намират унищожените дюни, в случай че  се докаже, че той има отношение към заравняването, но за сега такива доказателства няма.

Калоянов съобщи, че  Иван Нончев е собственик на парцела, върху  който са се намирали унищожените дюни. По думите му в Полицията не е постъпвал никакъв сигнал за извършеното престъпление до неделния ден, а служителите на реда са научили за посегателството срещу дюните от журналистически материали. 

„Не се съмнявайте, че ако бяхме получили своевременен сигнал престъплението то щеше да бъде разкрито още в съботния ден“, каза Калоянов.    

В заключение прокурор Петров поздрави полицейските служители за отличната работа по изключително бързото разкриване на престъплението.

На снимката: Иван Нончев

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови